testamente

Hvad er et testamente og hvorfor er det vigtigt?

Hvad er et testamente og hvorfor er det vigtigt?

At skrive et testamente er noget, mange mennesker synes er ubehageligt at tage stilling til. Det kan være svært at tænke på, hvad der skal ske med ens ejendele, når man ikke længere er i live. En del af den ubehagelige følelse kan også skyldes, at ingen ønsker at tænke på døden. Men faktisk er det en rigtig god idé at skrive et testamente – både for privatpersoner og erhverv.

Hvad er et testamente?

Et testamente er et juridisk dokument, som indeholder en persons ønsker og bestemmelser omkring fordeling af arv og ejendele efter døden. Testamenter kan også indeholde andre bestemmelser (fx omkring forældremyndighed), hvis man har mindreårige børn.

Når man skriver et testamente, kan man selv bestemme, hvordan ens arv skal fordeles, og hvem der skal arve hvad. Hvis man ikke skriver et testamente, vil arven automatisk blive fordelt efter arvelovgivningen, som kan betyde, at ens nærmeste ikke arver det, man ønsker. Der er altså gode grunde til at skrive et testamente – ikke bare for økonomiens skyld, men også for at beskytte sine nærmeste og sikre, at ens ønsker bliver opfyldt.

Hvem skal tage stilling?

De fleste mennesker over 18 bør overveje at skrive et testamente. Det gælder især for personer, der har børn, ejer fast ejendom (hus, sommerhus eller lejlighed) eller har større formuer. Uanset ens økonomiske situation og livssituation, er der fordele ved at skrive et testamente.

For erhvervskunder kan det også være en god idé at tage stilling til fordeling af virksomhedens aktiver og ejendele efter ejerens død, for at undgå uoverensstemmelser mellem arvinger og for at sikre virksomhedens overlevelse.

Det er også vigtigt at huske på, at testamenter ikke er statiske. Man kan altid ændre dem, hvis ens situation ændrer sig, eller hvis man har ændret mening om, hvordan ens ejendele skal fordeles.

testamente

Hvordan skriver man et testamente?

Man kan godt skrive et testamente selv, men det er altid en god idé at få en advokat til at hjælpe med at sikre, at dokumentet er juridisk gyldigt og dækkende.

Der er også mange skabeloner og vejledninger på internettet, som kan hjælpe med at skrive sit eget testamente – men det er vigtigt at bemærke, at lovgivningen omkring testamenter kan være kompleks, og at man kan risikere at lave fejl, hvis man ikke kender reglerne.

Der er også krav til et testamente, for at det er gyldigt. Blandt andet skal det underskrives af testator (den afdøde) og to vidner, og man kan ikke skrive, hvad man vil. Der er regler for, hvad et testamente må indeholde, og hvordan det skal skrives og underskrives.

Derfor er aftale med en advokat altid en god idé. En advokat kan hjælpe med at sikre, at dit testamente opfylder kravene og er juridisk gyldigt.